Ενότητα 2

ΠΕ2: ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν τον δυναμικότερα αναπτυσσόμενο κλάδος ζωικής παραγωγής προϊόντων διατροφής παγκοσμίως. O μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης από το 1970 πλησιάζει το 10%, όταν ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός αύξησης για την αλιεία και τη χερσαία παραγωγή ζώων είναι κατά πολύ μικρότερος. Περίπου το 50% των ιχθύων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση προέρχεται από την ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση σε ψάρια τα επόμενα χρόνια αναμένεται να καλυφθεί από την ιχθυοκαλλιεργητική παραγωγή. Η ιχθυοκαλλιέργεια επίσης θεωρείται και από τις πλέον φιλικές  προς το περιβάλλον πρακτικές παραγωγής προϊόντων διατροφής. Τα προϊόντα της αποτελούν την αποδοτικότερη μέθοδο παραγωγής ζωικής πρωτεΐνης. Η Ελλάδα, τα τελευταία  χρόνια, ανταποκρινόμενη έγκαιρα στις διαμορφούμενες προκλήσεις και προοπτικές στην παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, παρουσίασε μία εντυπωσιακή ανάπτυξη στον τομέα αυτό και αναπτύχθηκε με ρυθμούς που την κατέστησαν ως μία τις μεγαλύτερες παραγωγούς τσιπούρας και λαβρακιού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Για τη βιωσιμότητα του, όμως ο κλάδος σήμερα καλείται να λύσει  διάφορα παραγωγικά θέματα που σχετίζονται κυρίως με τις ασθένειες, τη διατροφή και την αναπαραγωγή εκτρεφόμενων ιχθύων. Συγκεκριμένα η αναγκαιότητα εύρεσης νέων και αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών, οι πιέσεις που ασκεί η παραγωγή ιχθυοτροφών στα φυσικά αποθέματα ιχθυοπληθυσμών και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων (παρενέργειες), αλλά και η βελτίωση της τεχνολογίας αναπαραγωγής των ιχθύων αποτελούν κάποιες από τις σημαντικές προτεραιότητες της βιομηχανίας. Αυτές οι προτεραιότητες καλύπτονται στη συγκεκριμένη ενότητα με τρεις κατευθυντήριες γραμμές. Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση νέων αντιμικροβιακών ουσιών για την αντιμετώπιση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων στην εκτροφή θαλάσσιων ψαριών. Η δεύτερη  σχετίζεται με τις εναλλακτικές ιχθυοτροφές για βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια και τη μελέτη των αντιδιατροφικών παραγόντων. Και η τρίτη βασίζεται στη βελτίωση της παραγωγής σπέρματος εκτρεφόμενων ψαριών και εκτίμηση της ποιότητάς του με χρησιμοποίηση Computer Assisted Sperm Analysis (CASA).

Στόχοι υποενότητας 2.1 (ΠΕ2.1)

  •       Η χρωματογραφική ανάλυση συγκεκριμένων αντιμικροβιακών (florfenicol, praziquantel) με σύγχρονες μεθόδους ανίχνευσης μετά από χορήγησή τους σε εκτρεφόμενα ψάρια.
 

Στόχοι υποενότητας 2.2 (ΠΕ2.2)

  •       Ο προσδιορισμός επιπέδων επιλεγμένων ΑΝΤς πριν και μετά τη διαδικασία παραγωγής των ιχθυοτροφών, μέσω εξώθησης και η μελέτη των επιπτώσεων των ΑΝΤς στην αύξηση βάρους, εκμετάλλευση της τροφής και υγεία των υπό δοκιμή ειδών. Τα αποτελέσματα του έργου θα συνεισφέρουν στη διατροφική βελτίωση βιώσιμων πηγών διατροφής των μεσογειακών εκτρεφόμενων ψαριών.
 

Στόχοι υποενότητας 2.3 (ΠΕ2.3)

  • ·   Η βελτίωση συστημάτων προσομοίωσης περιβαλλοντικών συνθηκών (θερμοκρασίας και ποιότητας νερού) σε εκτρεφόμενους γεννήτορες θαλάσσιων ψαριών, η εφαρμογή μεθόδων βελτίωσης της παραγωγής σπέρματος σε υφιστάμενα (πχ. κρανιός) και αναδυόμενα (πχ. μαγιάτικο) εκτρεφόμενα είδη και η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μεθόδων αξιολόγησης σπέρματος με τη χρήση Computer Assisted Sperm Analysis (CASA).